maanantai 5. maaliskuuta 2018

Sir Roger Bannister In Memorian

Eilinen päivä, maaliskuun 4. MMXVIII, toi julki uutisen Sir Roger Bannisterin poismenosta. Elämme aikaa jolloin voimme lukea käytännössä joka päivä uutisen kuuluisan ihmisen kuolemasta. Lisätietoja kuolleesta kuuluisuudesta on saatavailla internetin kautta niin paljon, että siinä voisi vaikka viettää kokonaisen työpäivän. Kuuluisien ihmisten elämänkerrat opettavat meitä monella tavalla, ja auttavat ymmärtämään ihmiselämän koko kirjoa ja niitä mahdollisuuksia jotka meille on annettu. Niille jotka muistavat sellaiset englantilaiset maileri-suuruudet kuten Steve Ovett, Sebastian Coe ja Steve Cram ymmärtävät millainen esikuva Bannister on ollut heille. Bannister loi englantilaisten mailereiden sankari-eepoksen ja se tuotti myöhemmin paljon menestystä.

Bannister oli ensimmäinen ihminen joka alitti mailin juoksussa neljän minuutin haamurajan. Bannister eli korkeaan ikään ja olisi täyttänyt tässä kuussa 89 vuotta. Urheilu-uransa jälkeen Bannister keskittyi opintoihinsa ja valmistui lääkäriksi. Urallaan hän oli arvostetttu neurologi. Urheilun alalla Bannister toimi aktiivisesti ollen Englannin urheiluneuvoston ensimmäinen puheenjohtaja. Noista ansioista Bannister aateloitiin vuonna 1975.

Bannister osallistui vuoden 1952 XV olympiadin kisoihin Helsingissä jääden kuitenkin neljänneksi. Neljän minuutin haamurajan Bannister rikkoi vuonna 1954 toukokuun kuudes päivä. Hänen aikansa oli 3:59:4. Ennätystä Bannister sai pitää hallussaan vain 46 päivää. Ennätyksen, 3:58:0 otti haltuunsa yli kolmeksi vuodeksi Australian John Landy. Banniste ja Landy kohtasivat vuonna 1954 Kansayhteisön kisoissa Vancouverissa, ja tuo kamppailu on jäänyt aikakirjoihin tarunhohtoisella tavalla. Molemmat miehet alittivat neljän minuutin rajan. Bannister paransi ennätystään lukemiin 3:58:8 voittaen Landyn kahdeksalla kymmenyksellä. Tätä voittoa ja saavuttamaansa aikaa Bannister arvosti paljon enemmän kuin ensimmäistä haamumailia saman vuoden keväällä. Kansainyhteiön kisoissa ei ollut järjestettyä vauhdinpitäjää kolmella ensimmäisellä kierroksella vaan kyse oli kahden mestarin kohtaamisesta. Herää tietenkin kysymys miten hyvä urheilija Bannister oli jos häntä verrataan nykyajan mailereihin.

Mailin maailmanennätystä pitää nykyään hallussaan Marokon Hicham El Guerrouj ajalla 3:42:13 joka on täysin sekunteihin pyöristettynä 223. Bannisterin aikana juostiin paljon hitaimmilla radoilla. Juoksukenkienkin alalla (Otsikkokuvassa piikkarit joilla Bannister teki ennätysjuoksunsa) on tapahtunut valtaisaa kehitystä. Radan suhteen nykyiset kestopäällysteet antavat kierrosta kohden etua juoksijoille noin puolitoista sekuntia verrattuna lähinnä hiili-murskasta tehtyihin pinnoitteisiin. Nykyiset päällysteet ja juoksutossut antavat noin kahden sekunnin edun. Bannisterin vertailuajaksi saamme tällöin 3:50:8 jonka pyöristämme lukemaan 231 sekuntia. Kun tarkastelemme marokkolaisen aikaa täytenä satana prosenttina niin Bannisterin aika on siitä 96,53 prosenttia. Bannisterin potentiaali olisi ollut varmasti noin 3:46:0 jos hän oli harjoitellut nykyaikaisin menetelmin. Hänen saavutuksensa osoittaa sen miten lahjakas urheilija oli kyseessä.

Bannisterin aikaa koskevia laskelmia tehdessä heräsi kiusaus arvioida sellaisen suuruuden kuin Paavo Nurmen suhteellista aikaa vaikkapa peninkulman juoksussa samoilla perusteilla. Martti Jukola on väittänyt Nurmen juosseen harjoituskentällä Pariisisssa vuonna 1924 kympin aikaan 29:45.  Nurmi oli kimpaantunut urheilupomojen päätöksestä olla ilmoittamatta häntä olympia-matkalle. Vastaavilla rata-, ja juoksutossutasoituksilla Nurmen em. aika on pyöreästi 1720 sekuntia. Nykyinen maailmanennätys 26:17:53 on 1578 sekuntia. Nurmen laskennallinen aika on 91,74 prosenttia (28:40:0) Etiopian Kenenisa Bekelen maailmanennätyksestä. Nurmella olisi varmasti ollut mahdollisuuksia parempaankin, mutta Bekele pääsee silti varsin kauas edelle. Nurmen juoksutyyli oli epätaloudellinen ja tietenkään harjoitusmenetelmät eivät olleet samat kuin nykyään. Virenin taolle Nurmi olisi ehkä päässyt, mutta siitä on matkaa Bekeleen vielä noin reilut 80 sekuntia. Bekele ohittaisi Nurmen kierroksella ja häviäisi kaiken koneestaan irti ottavalle Virenillekin 300 metriä. Nurmen suuruus omana aikanaan perustui kovaan harjoitteluun. Mennään vielä lopuksi vuoteen 1954 ja Vancouverin kansanyhteisön kisoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti